Eerste werken in olieverf

Japanse prent

December 2021

Hieronder een gedicht van Ien Verrips bij dit werk in gemengde techniek (aquarel, inkt, soft pastelkrijt).

in dit bijeen gespatte land waar met kronkelige streek
de gestreepte takken van een stam voorzien
ik kijk neer op een vallei met in de verte lijnen
van heuvels die zich zachtjes tonen
ik droom mij in een japanse prent
vlekken vegen de lucht
blauw knalt mij tegemoet met klanken
en ik weet ik ben gearriveerd
IV dec 21
Ien Verrips

https://www.pomgedichten.nl/index.php/gedicht-van-de-week/
---------------------------------------------------------------------------

aquarel

En dan nog een mooi gedicht bij dit werk van Catharina Mastenbroek van de hand van Pom Wolff


op jezelf


alsof we samen even schuilden

op een plaats waar niemand komt

waar niemand meer een naam heeft


waar alles stil ligt, alles lege tuin is

met lege bomen, met lege bladeren

lege bloemen


en dan is er het loskomen van de grond

alleen is de weg zo lang die je van binnen uit holt


pom wolff


https://www.pomgedichten.nl/index.php/gedicht-van-de-week/

Werk gemaakt in 2021

Sandra Kruisbrink

Voor haar verjaardag tekende ik Sandra Kruisbrink tijdens het lesgeven. Voor haar werk klik 

Gastexpositie van Christa Breederland Aalbers

Christa is 56 jaar en getrouwd met Cora. Haar passie is schilderen en tekenen. Als kind was zij al druk met potloden in de weer. De laatste tien jaar is zij bezig om uit te vinden met welk materiaal ze bepaalde effecten kan bereiken: papier, verf, potloden. Zij werkt af en toe in opdracht, maar het meeste werk hangt bij haar en haar vrouw aan de muur. Christa is in haar element als zij lekker in de weer is met kwasten. Zij heeft in de horeca gewerkt en heeft twee bedrijven gehad: groente en fruit en een cateringbedrijf. Ze heeft nu volop vrije tijd en voert haar passie naar hartelust uit. Hieronder een selectie van haar werk

Henri Matisse: tonaal en in kleur

Henri Matisse (Le Cateau-Cambrésis, 31 december 1869 – Cimiez, nabij Nice, 3 november 1954) was een schilder die gerekend wordt tot de stroming van de fauvisten, een stijl met fel contrasterende kleuren naast elkaar zonder enige overgang, waarbij de harde confrontaties niet getemperd worden. Tevens werd er geen rekening meer gehouden met het perspectief. De voorgrond werd als het ware omlaaggeklapt en staat in het schilderij in hetzelfde plan als de achtergrond. Toch wordt het perspectief in zekere mate geaccentueerd door kunstig gebruik van de vormen en kleuren.

De opdracht die Sandra Kruisbrink ons gaf was om aandacht te besteden aan het verschil tussen toon en kleur. Om goed met kleur om te kunnen gaan is het van belang dat je ook de toon juist ziet. Elke kleur heeft een toonwaarde, of ook wel grijswaarde  genoemd, nl hoe licht of donker de kleur is als je er een zwart wit foto van maakt. Geoefend werd met het laten verlopen van wit naar zwart in zes stappen. Daarna werd er geoefend met het mengen en verdunnen van allerlei kleurenom vast te stellen welke toonwaarden die hebben. 

Daarna begon het echte werk. De opdracht die wij kregen was als volgt: uitgangspunt was een heel kleurrijk stilleven van Matisse. Eerst maakten we een tekening op aquarelpapier van dit stilleven, een heldere schets waarbij je elk kleurvlak als vorm tekent. Dus de grote rode, gele, roze en blauwe vormen, maar ook alles wat klein is heeft een vorm. Dus binnen een citroen zie je twee kleuren geel en bij de sinaasappels idem dito.Toen onze schets klaar was, zijn we met aquarelverf aan de slag gegaan, echter: we mochten slechts een kleur gebruiken. In die kleur moesten wij bepalen wat de grijswaarde is. Wat is zwart, wat is wit en wat zit daartussen?

Na aldus een aquarel in een kleur te hebben gemaakt, was de volgende opdracht om vanuit de zwartwitfoto van hetzelfde schildertij een eigen kleurenversie te maken met dezelfde grijswaarden. Er zijn mooie werken tot stand gekomen.

Samen een kunstwerk maken in pastel

In de tekenlessen bij Sandra Kruisbrink in Huize Lydia wordt gewerkt aan een gezamenlijk kunstwerk. Ieder van de cursisten heeft een deel van een foto gekregen. Samen vormen deze onderdelen de foto van een kunstwerk, een bloemstilleven. Ieder maakt zijn eigen deel door het stukje foto na te tekenen met pastelkrijt. Er wordt gemeten om de stukjes later aan elkaar te laten passen. Zo maakt ieder een kunstwerk dat op zichzelf al mooi is, maar ook nog eens onderdeel vormt van een groter geheel.

Update: het werk is (grotendeels klaar). Op de foto's is te zien hoe de afzonderlijke delen aan elkaar passen. Ook de afzonderlijke werken zijn te zien. Het originele bloemstilleven is ook onthuld: een werk van Jan van Huysum.

Dinsdag 28 maart 2017

Hieronder een gedicht van Pom Wolff

een beetje van de eeuwigheid

hij weet de tuin nog
met een heg tegen de buren
het plastic tafeltje
voor als het weer op frankrijk leek

hij weet van de dagen
die achteloos voorbij gingen
en oplosten in diezelfde achteloosheid
waarin zij ooit bestonden

in de mooiste woorden
die te vinden zijn
ze had ze graag gelezen
ze wist dat hij ze schrijven zou

pom wolff
www.pomgedichten.nl
-------------------------------------------------------------------------------------

FOLLOW US